Побутовим споживачам

Що необхідно знати споживачам про «зелений тариф» 

Постановою НКРЕКП від 05.10.2022 р. №1272 було затверджено зміни до правил роздрібного ринку електроенергії. Зокрема, низка змін стосувалася так званого «Зеленого тарифу».

ТОВ «ЕНЕРА ЧЕРНІГІВ» підготувало короткий опис з інфографікою, аби споживачі могли ознайомитись з основними змінами, які з 12 жовтня офіційно вступили в дію.

Тепер у «зеленому тарифі» з’явились такі нові поняття як зберігання електроенергії та установка зберігання електроенергії. Також зміни додали до умов розподілу і передачі, прав та обов’язків постачальника і споживача.

У новій постанові тепер чітко визначено перелік документів до заяви-повідомлення. А саме, побутовий споживач надсилає звернення до постачальника універсальних послуг щодо розгляду заяви-повідомлення про встановлення генеруючої(-их) установки(-ок) за чіткою формою, яка наведена в Додатку 13 та надає такі документи:

Звертаємо увагу споживачів, що звернення щодо розгляду заяви-повідомлення про встановлення генеруючої установки з доданими документами можна подати поштою в електронному вигляді з накладенням електронного підпису на адресу : info@cn.enera.ua

Звернення побутового споживача щодо розгляду заяви-повідомлення реєструється Постачальником універсальних послуг у день його отримання. Постачальник має перевірити повноту інформації, зазначеної в доданих документах, а також зробити запит до адміністратора комерційного обліку. За відсутності зауважень постачальник універсальних послуг реєструє заяву-повідомлення протягом 3 робочих днів від дати отримання звернення щодо розгляду заяви-повідомлення.

У разі ненадання індивідуальним побутовим споживачем повної інформації постачальник універсальних послуг протягом 3 робочих днів з дня отримання звернення щодо розгляду заяви-повідомлення надає такому споживачу повідомлення про необхідність усунення недоліків протягом 10 робочих днів. Якщо ж споживач не усунув недоліків, йому можуть відмовити в реєстрації заяви-повідомлення.

Зміни також торкнулись частини, яка стосується розрахунків. Зокрема, розрахунки за вироблену електричну енергію генеруючою(-ими) установкою(-ами) приватного домогосподарства в обсязі, що перевищує місячне споживання електричної енергії таким приватним домогосподарством, здійснюються постачальником універсальних послуг з дати реєстрації заяви-повідомлення про встановлення генеруючої установки.

Розмір плати за придбану у побутового споживача електричну енергію визначається за формулою:

P плати = (W виробл - W спожит) х T, грн

Важливо! Якщо обсяг місячного споживання (W спожит) дорівнює нулю, плата за вироблену електричну енергію не нараховується.

Детальніше про всі зміни можна прочитати в тексті Постанови 

У разі виникнення питань, що стосуються «зеленого тарифу» дзвоніть (0462) 654-672 або (0462) 654-025

 

 

 

20.10.2022

Сплачуй легко

ЕНЕРГО
ПРЕМІЯ

Особистий кабінет