Побутовим споживачам

НКРЕКП зобов’язала побутових споживачів, які використовують електроенергію на комерційні потреби, оплачувати її за відповідним тарифом

Вже понад рік діє Постанова №1272, яку ухвалила Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), згідно якої побутові споживачі, які використовують електроенергію для комерційних цілей вдома, повинні платити за неї за відповідним тарифом.

Нагадуємо, цим документом внесені зміни у «Правила роздрібного ринку електричної енергії», що стосуються тих споживачів, хто використовує електроенергію для непобутових потреб, таких як підприємництво, господарська діяльність, нотаріальна робота, підтримка дата-центрів чи майнінг.

Тепер такі споживачі повинні обліковувати та оплачувати електроенергію окремо за відповідними тарифами.

Слід зауважити, що тарифи для населення є дотаційними. Якщо звичайна людина використовує електроенергію вдома, вона платить всього 2,64 гривень за кожен кіловат, який вона витрачає. У той час, як для бізнесу ця сама кількість електроенергії обходиться в понад 8 гривень за кіловат. Важливо відзначити, що собівартість електроенергії однакова для всіх, незалежно від того, чи це побутовий споживач, чи підприємець.

Отже, електроенергія, використовувана побутовим споживачем для комерційних цілей, тепер підпадає під тарифи для непобутових споживачів. Якщо ви використовуєте її таким чином, слід негайно звернутися до оператора системи для встановлення окремого обліку.

У випадку виявлення використання електроенергії для комерційних цілей, оператор системи складе акт порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії. В акті буде вказано на необхідність припинення такого використання та впровадження комерційного обліку.

Також важливо укласти договір з електропостачальником за відповідним тарифом протягом місяця від складення акта порушення. Якщо порушення не виправлено протягом місяця, постачання електроенергії буде припинено відповідно до  Правил порядку.

Споживайте електроенергію відповідально!

27.11.2023

Сплачуй легко

ЕНЕРГО
ПРЕМІЯ

Особистий кабінет