Побутовим споживачам

Стягнення заборгованості в судовому порядку: пояснюємо, що робити, щоб не платити зайві кошти

Примусове стягнення заборгованості за спожиту електричну енергію здійснюється органами державної виконавчої служби та приватними виконавцями відповідно до вимог Закону України «Про виконавче провадження». Останнім часом суттєво зросла кількість боржників, через що ТОВ «ЕНЕРА ЧЕРНІГІВ» змушене все частіше звертатись до судів для стягнення заборгованості. В цьому випадку, крім боргу за спожиту послугу, людина має сплатити ще за виконавче провадження.

Кошти виконавчого провадження складаються з:

- виконавчого збору (стягується з боржника до Державного бюджету України у розмірі 10 відсотків суми, що підлягає примусовому стягненню, за виконавчим документом);

- стягнутих з боржника коштів на витрати виконавчого провадження (розмір та види витрат виконавчого провадження встановлюються Міністерством юстиції України).

Припустимо, Ви маєте заборгованість в сумі 1000,00 гривень. Порахуємо, скільки приблизно ви сплатите коштів у разі звернення ТОВ «ЕНЕРА ЧЕРНІГІВ» до суду та державного (приватного) виконавця.

ЗАЯВА ПРО ВИДАЧУ СУДОВОГО НАКАЗУ

1000,00 гривень (заборгованість) + 268,40 гривень (судовий збір) + 100,00 гривень (виконавчий збір) + 300,00 гривень (мінімальна сума витрат на виконавче провадження) = 1668 гривень 40 копійок. Таким чином, споживач буде змушений оплатити, крім боргу у сумі 1000,00 гривень, ще 668,00 гривень витрат за розгляд судом заяви про видачу судового наказу та послуг державного (приватного) виконавця щодо примусового стягнення заборгованості.

ПОЗОВНА ЗАЯВА

1000,00 гривень (заборгованість) + 2684,00 гривень (судовий збір) + 100,00 гривень (виконавчий збір + 300,00 грн (мінімальна сума витрат на виконавче провадження) = 4084,00 гривень. Таким чином, споживач буде змушений оплатити, крім боргу у сумі 1000,00 гривень, ще 3084,00 гривень витрат за розгляд судом заяви про видачу судового наказу та послуг державного (приватного) виконавця щодо примусового стягнення заборгованості.

З метою зменшення фінансового навантаження на споживачів та уникнення незручностей, пов’язаних з виконанням судових рішень щодо стягнення заборгованості за електроенергію, ТОВ «ЕНЕРА ЧЕРНІГІВ» рекомендує своєчасно сплачувати кошти за спожиту електроенергію.

ТОВ «ЕНЕРА ЧЕРНІГІВ» цінує кожного споживача та дякує всім, хто вчасно та регулярно сплачує рахунки!

20.09.2023

Сплачуй легко

ЕНЕРГО
ПРЕМІЯ

Особистий кабінет