Діяльність компанії

Енергетики обговорили нові зміни в законодавстві щодо постачання електроенергії

Нещодавні зміни в законодавстві, підвищення тарифів та робота з дебіторською заборгованістю – про це говорили керівництво ТОВ «ЕНЕРА ЧЕРНІГІВ» та головні адміністратори Центрів обслуговування клієнтів,  під час традиційної робочої наради. Розпочали з підведення підсумків роботи у І півріччі 2023 року.

«Енергетичній сфері нині доводиться стикатися з нечуваними викликами в умовах воєнного стану. Всі ми зараз живемо та працюємо в умовах постійних змін і до цього треба швидко адаптуватися. Незважаючи на це, протягом І півріччя 2023 року, наше підприємство продовжувало наполегливу роботу і виконувало всі зобов’язання. Найважливіше завдання для нас – це надавати нашому споживачу безперебійне електропостачання і ми робимо все можливе для цього»,- каже директор ТОВ «ЕНЕРА ЧЕРНІГІВ»  Роман Гамениця.

Саме перше півріччя цього року стало періодом стрімких змін. Зокрема, з 1 червня Кабмін змінив фіксовану ціну на електроенергію для населення. Також, з 1 липня зросла вартість послуг Операторів системи розподілу та Оператора системи передачі.

Протягом всього півріччя вирішувалося питання щодо зміни граничних цін на електричну енергію на ринку. Врешті, з 30 червня 2023 року нові прайскепи таки встановили. За словами заступниці директора ТОВ «ЕНЕРА ЧЕРНІГІВ»  Лесі Самовтор, це може значно вплинути на розмір дебіторської заборгованості.

«Ціна на закупівлю електроенергії на ринку «на добу наперед» вже зросла майже на 20%, в порівнянні з ціною за аналогічний період минулого місяця. Це зростання безпосередньо вплине на кінцеву вартість електроенергії для юридичних споживачів. Ми постійно нагадуємо нашим споживачам, що вчасна та повна оплата за електроенергію – це запорука отримання якісних послуг. Зі злісними боржниками ми постійно проводимо роботу. Загалом, щомісяця до суду подають більше 300 позовів».

Завдяки постійній роботі з боржниками, за ці півроку, підприємству вдалося зменшити розмір заборгованості серед юридичних споживачів. Заборгованість на початок року становила більше 62 мільйонів гривень. Нині ж вона становить 49 мільйонів гривень.

На це також вплинуло скасування заборони арешту рахунків. З 6 червня державні та приватні виконавці мають право вчиняти дії щодо звернення стягнення на заробітну плату та інший дохід боржника. Про це попередили всіх споживачів, хто має заборгованість за спожиту електроенергію, аби ті терміново вжити заходів із погашення заборгованості.

Втім, почала зростати заборгованість серед населення. Нині за спожиту електричну енергію жителі області заборгували 171 млн. 991 тис. гривень. Найбільший борг становить більше 44 тисяч гривень.

Оскільки майже третина споживачів – субсидіанти, працівники ТОВ «ЕНЕРА ЧЕРНІГІВ» нагадують, що накопичення заборгованості за спожиті послуги може в подальшому вплинути на отримання субсидії.

 

25.07.2023

Сплачуй легко

ЕНЕРГО
ПРЕМІЯ

Особистий кабінет