Про ринок електроенергії

НКРЕКП змінила порядок виплат за "зеленим тарифом" на час дії воєнного стану

Постачальники універсальних послуг на час війни забезпечуватимуть часткову оплату електроенергії домашніх установок, що генерують, за "зеленим" тарифом з відстрочкою на два місяці та з урахуванням рівня оплати електроенергії споживачами. Про це йдеться в Постанові НКРЕКП №396 «Про особливості визначення обсягу та проведення розрахунків за вироблену електричну енергію генеруючими установками приватних домогосподарств під час дії в Україні воєнного стану».

Згідно з постановою, постачальники універсальних послуг мають купувати у власників домашніх СЕС на тих же умовах, що і до введення воєнного стану на території України. Втім, на період дії воєнного стану та 60 днів після його завершення, оплата  за вироблену електроенергію буде здійснюватись не в повному обсязі, а частково.

Сума виплат визначатиметься за формулою:

Тариф для населення (1,68 грн/кВт*год) помножений на відсоток надходження оплати від споживачів у конкретній області в місяць генерації.

Тобто, якщо у квітні, наприклад, відсоток надходження оплати від споживачів у Чернігівській області становив 70%, тоді оплата за цей місяць визначатиметься таким чином:

1,68*0,7= 1,176 (грн/кВт*год)

Цей тариф буде застосовано до обсягу проданої домогосподарством у квітні енергії.

Постачальники універсальних послуг повинні визначати мінімальний гарантований розмір цієї оплати та проводити її не пізніше ніж за 60 днів після закінчення розрахункового періоду. Отже, розрахунок за березень буде здійснений до кінця травня і так само кожний наступний місяць.

Остаточна доплата за «зеленим тарифом» здійснюватиметься пропорційними частинами по завершенні воєнного стану + 60 днів після нього (джерело фінансування – НЕК «Укренерго). Термін для остаточного розрахунку відповідає терміну дії воєнного стану + 60 днів.

Також, за цією постановою, на час дії воєнного стану постачальники універсальних послуг не повинні застосовувати санкції за договорами купівлі-продажу електроенергії генеруючих установок домогосподарств.

Сплачуй легко

ЕНЕРГО
ПРЕМІЯ

Особистий кабінет