Діяльність компанії

Або плати, або сиди в темряві: споживачі продовжують накопичувати борги за енергоносії

Мораторій - як дозвіл не платити. Рішення Уряду, яке дало можливість людям пережити ці важкі часи, на жаль, було сприйняте не в правильному сенсі й, навпаки, призвело до зловживання. Частина споживачів сприйняла відстрочення виконання платіжних зобов'язань не як допомогу від держави, а як індульгенцію, вважаючи, що можна і надалі не сплачувати за комуналку. Попри те, що Кабмін повернув можливість відключення від комунальних послуг боржників у разі несплати або недоплати за отримані послуги, деякі споживачі продовжують накопичувати борги. Якщо у березні 50% боржників не доходили до самого моменту відключення - отримавши попередження, вони сплачували за свої борги й таким чином врегульовували ситуацію, то вже у квітні вона погіршилася. 85% боржників ігнорують попередження. 645 споживачів на загальну суму боргу понад два мільйони, вже відключили від електропостачання, до кінця місяця, в разі не сплати, відключать ще 329 споживачів. Рейди з припинення електропостачання відбуваються щодня.

  Зазначимо, такого поняття як мінімальна заборгованість, за яку можуть відключити від електропостачання, немає. Тому відключення можливе за будь-яку прострочену суму. Після отримання листа споживач має 10 робочих днів для повного погашення боргу. Якщо боржник погасив борг, то він може сам повідомити енергопостачальній компанії про сплату. Кошти надійдуть, споживача буде вилучено зі списку боржників.
☝Зверніть увагу – вартість повторного відключення здорожчала на 30%, а отже сума повторного підключення світла може бути більшою за загальну суму боргу.

❗Наголошуємо: кошти, які будуть сплачені за рахунками, спрямовуються на відновлення енергетичної інфраструктури України, яка продовжує страждати від регулярних атак російської армії. Вони необхідні для капітальних ремонтів та відновлення систем, тому українці мають відповідально ставитись до оплати комунальних рахунків.

25.04.2024

Сплачуй легко

ЕНЕРГО
ПРЕМІЯ

Особистий кабінет